Hogy miért hallatod a hangodat?

2008. május 24., szombat, Kovakő - diákmelléklet

...mert ma ismét felébredtél, s bár karikás szemek néztek vissza a tükörből, hál’ Istennek, most is lendületesen indult a nap. Gyors öltözés (mintha csak az egykori előadásban játszanál), s pillanatok alatt startra készen várakozol az előszobában. Két osztálytárssal és egy nehéz táskával az oldaladon elindulsz, hogy ma is beszélni tanulj. Útközben forgatod a nyelved, grimaszokat vágsz, melegíted az arcizmaidat.

Lassan három éve tanulsz beszédtechnikát. A legegyszerűbb gyakorlatoktól a nagyon megszenvedtető nyelvtörőkig mindent megcsináltattak már veled. Tudod már, mi fán terem az artikuláció, és tudod, hogyan kell szépen és hangsúlyosan ejteni egy-egy hosszú magán- vagy mássalhangzót. Aztán két és fél év beszédtechnika után egy új tantárgy jelenik meg az életedben: beszédkészség-fejlesztés...

No, itt kezdődnek a bajok. Hiszen mindent, amit eddig megtanultál, most alkalmaznod kell. Beszédimprovizáció: kitalált helyzetről, egyetlen szóról percekig mesélni, érvelni, gyorsan reagálni, megvédeni álláspontodat — mindezt helyesen, érthetően, lehetőleg magyarul. Fél éven át, heti három alkalommal, összesen hat órán keresztül pörgeted a nyelvedet, s ennyi idő alatt lassan azt veszed észre, hogy nem csak a szakórákon próbálod kijavítani a hibáidat, hanem figyelsz a civil beszédedre is. Észreveszed, ha csak félig ejtesz ki egy szót, vagy elnyeled a mondatod felét. Lelepleződsz saját magad előtt, ha már harmadszor mondod ki az „ööö..."-t egy tőmondaton belül, és rájössz, annyira gyorsan beszélsz, hogy szinte már te magad sem érted. Aztán jön a kemény munka, melynek remélt végeredménye, hogy tisztán és helyesen tudsz majd megszólalni és átadni a gondolataidat, legyenek azok csupán egy egyszerű párbeszéd mondanivalói is. Hiszen nem csak a ,,szakma" válogatja az érthető beszédet.

Ha egy kicsit nyitott szemmel jársz, láthatod, mennyire fontos dolgokat mulasztanak el az emberek. Beszélni tudni kell. És igen, te megérted, hogy a mai pörgős világban — ahol (jobb esetben) 20—25 eurócentet ér egyetlen percnyi kommunikáció a mobiltelefonon — mindenki siet, és hadarva, figyelmetlenül beszél. Sőt, azt is elfogadod, hogy már kimaradnak a magyar betűk egy-egy internetes csevegő- vagy levelezőoldalon. Mégis meghökkensz, és legszívesebben Megállj!-t kiáltanál. És azt szereted legkevésbé, mikor néhány közéleti személyiséget hallasz dadogni, ekegni-mekegni.

Az ókori görögöknél például a retorikát, mint külön tudományágat, minden egyes szenátornak tanulnia kellett, hiszen a demokrácia alapja a beszéd volt, pontosabban az, hogy ki mennyire tud jól és meggyőzően érvelni igaza mellett. Ez volt a demagógia, a retorika azon fajtája, mely az érzelmekre és az előítéletekre próbált hatni. Ma azokat nevezzük demagógoknak, akik lyukat tudnak beszélni a másik hasába úgy, hogy az észre sem veszi. Ezeknél az embereknél a legtöbb esetben született tehetség a ,,nyadumálás". És ha azt kérdezed, mi van azokkal, akiknek nem adatott meg ez az isteni talentum, válaszképpen csak az odafigyelést javasolnád.

Talán te szerencsés helyzetben vagy, hiszen hetente lehetőséged van rá, hogy tanuld, és odafigyelj a helyes beszédedre. Talán semmi közöd ahhoz, ki hogyan beszél, de mégis szólhatnál néhány szót (lehetőleg értelmesen, magyarul) annak érdekében, hogy a kamaszok, a felnőttek, a tanárok, a politikusok, a nagymamák, az apukák, az üzletvezetők, a fodrászok, az orvosok, a taxisok és a többiek, és a többiek kicsit nagyobb hangsúlyt fektessenek a nyelvi és mondatbeli helyességre. Talán ez is érne valamit...

Máthé Kincső

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-05-24: Kovakő - diákmelléklet - x:

Cilinder és legyező az árkosi kastélyban

Széchenyi (1791. szeptember 21., Bécs — 1860. április 8., Döbling) — politikus, író, ,,a legnagyobb magyar", eszméi, működése és hatása által a modern, az ,,új Magyarország" megteremtője.
2008-05-24: Kovakő - diákmelléklet - x:

Villámlátogatás Londonban

Több hét távlatából visszagondolva örömmel töltenek el az angliai út során szerzett emlékeink. Pontosabban a Mikes Kelemen Főgimnázium angol szakos tanárai által kezdeményezett kirándulásra gondolok, mely a Student Lines szervezésében április 12—20. között zajlott.