Különös hiánybetegségekA hitelesség hiánya

2008. május 29., csütörtök, Család

Ez egy ritkább hiánybetegség, és nehezebben behatárolható, mivel éleslátást, jó megfigyelőképességet igényel a vizsgálódótól. Mégis érdemes vele foglalkozni, mert ha nem tudjuk kideríteni mibenlétét, nem tudunk kigyógyulni belőle, másrészt meg a környezetünk sem tudja eldönteni, hogy mi a probléma, csak érzi, hogy valami nincs rendben.

Egy hasonlat a legjobb szemléltető: meglátunk egy gyönyörű, hibátlan, hatalmas, génkezelt gyümölcsöt, s az rögtön vásárlásra és kóstolásra ösztönöz. Beleharapunk, és nem tudjuk, mi a baj, de csalódottnak érezzük magunkat. Az íze emlékeztet valamire, ami nem alma, nem körte, nem cseresznye, szóval, egy meghatározhatatlan gyümölcsíz. Aztán eszünkbe jut a nagyapánk kertjében termett cigányalma, pépes körte, hersenő cseresznye íze, és már gyanítjuk, mi nem tetszik.

Ha meghallgatunk egy szavalatot, megnézünk egy színészi játékot, rögtön meg tudjuk állapítani, hogy ütötte-e a mércét. Lehetett hangsúlyozott, szép nyelvi fordulatokkal tűzdelt, emelkedett gesztusoktól áradó, könnyeket facsaró a produkció, és abban a pillanatban még tetszik is... Ellenben ha vége az előadásnak, pár perc múlva már alig emlékszünk a részletekre, nem fogta meg a lelkünket, nem a művész igazi őszinteségéből fakadó, nem volt hiteles. Ez teszi a különbséget a zenészek játéka, éneke közt, a vezérek, forradalmárok, szónokok, de még koldus és koldus közt is.

A mindennapi életben lehet hiteles egy orvos, egy tanár, egy pap, egy elárusító szava, cselekedete, de akár a bocsánatért esedező kisgyereké is. Ennek hiányában azonban elfordulunk a koldustól, s bár megbocsátunk, de hazugnak érezzük a gyerek szavait...

Ki tud hát hiteles lenni? Az, aki önmagával szemben is őszinte, aki átéli azt a helyzetet, amelyet tolmácsol, aki örömét, bánatát úgy osztja meg a többiekkel, ahogy az belülről fakad. Az ilyen ember tudja kiváltani együttérzésünket, lelkesedésünket, az ő példáját tudjuk magunkénak érezni.

Ha elromlik a tájékozódáshoz szükséges képességünk, vagy megelégszünk a felületes szemlélő szerepével, úgy járhatunk, mint a gyönyörű, génkezelt gyümölccsel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-05-29: Nyílttér - Iochom István:

Oroszfaluban kicserélték a transzformátort

Minap az illetékesek a helyszínen győződtek meg arról, hogy az 1960-as években felszerelt transzformátor már nem felel meg a jelenlegi követelményeknek, hiszen az elmúlt közel ötven évben többszörösére növekedett az áramfogyasztás, és megígérték, hogy orvosolják a problémát.
2008-05-29: Család - Puskás Attila:

Példaképünk — énképünk (Ki vagyok?)

Sorozatunk kérdések sorozata volt. Itt-ott felelni is próbáltam az önmagamnak feltett kérdésekre, hogy aztán arról győződjem meg, túl ,,nagy fába vágtam a fejszét", hiszen soha senki még nem tudott elfogadható felelettel szolgálni arra a kérdésre: ki vagyok, ki vagy te, ki ő, ki az a nő vagy férfi, aki mellett évtizedek óta élek? Ki az a gyerek, aki genetikai örökösünk, de mégsem az? Ki ő? Ki vagy te, Ember?