Ki vagyok?Példaképünk — énképünk

2008. május 29., csütörtök, Család

Sorozatunk kérdések sorozata volt. Itt-ott felelni is próbáltam az önmagamnak feltett kérdésekre, hogy aztán arról győződjem meg, túl ,,nagy fába vágtam a fejszét", hiszen soha senki még nem tudott elfogadható felelettel szolgálni arra a kérdésre: ki vagyok, ki vagy te, ki ő, ki az a nő vagy férfi, aki mellett évtizedek óta élek? Ki az a gyerek, aki genetikai örökösünk, de mégsem az? Ki ő? Ki vagy te, Ember?

Az állatvilággal rokonító ősi ösztönünk az utánozva tanulás, a modell, a példakép vágyott, irigyelt tulajdonságainak magunkra öltése. Az önmagunkkal való szüntelen elégedetlenség, a tökéletesedés hajtóereje, a siker áhítása, az érvényesülés útjának elsajátítása, énképünk javítása példaképeink asszimilálásával... E szellemi, lelki, érzelmi asszimilálás sikerülhet — és ezáltal módosítja személyiségünket, de bárhogyan is akarnók, megtörténhet, hogy lehull rólunk, mint nem sajátunk. Példaképeink környezetünkből kerülnek ki: szülő, nagyszülő, tanár, barátok vagy ezek szülei, rokonaink, munkatársaink. Előző írásainkban viszont azt állítottuk, hogy már gyermekkorban körvonalazódnak személyi jegyeink, melyek megszilárdulnak a serdülőkorban. Akkor hát későbbi példaképeink csak kialakult személyiségünk álcázását szolgálnák? Pusztán a társadalmilag hasznos alkalmazkodás lenne, ami mögött valódi énünk rejtőzik?

Az igaz, hogy személyiségünk ,,váza", ,,kerete" már készen van fiatal felnőttkorunkban, de életünk stratégiáját huszonévesen alakítjuk ki, és folyamatosan módosítjuk (ha szükséges) életünk pályáját, miközben újabb és újabb — várt vagy váratlan — helyzetekben találkozunk későbbi példaképeinkkel. Természetesen, a példakép lehet egy kasszafúró börtöntársunk is a maga tapasztalataival, de éppen úgy lehet az a fiatalosan középkorú, mindig ,,fitt" vállalatvezető felettesünk is, akinek mind az öltözködési, mind a vezetési stílusát igyekszünk ellesni, beépíteni tudatosan énképünkbe.

Igen gyakori leánygyermekek apjuk iránti rajongása és jövendőbelijük e minta alapján történő elképzelése. Hasonló­képpen látja a fiúgyermek leendő asszonyában az anyai mintát mindennapi szokásokban, háztartásvezetésben, főzésben. Ezen elvárások be nem teljesülése csalódást, sokszor válást eredményez. Hasonló­képpen gyakori a nagybácsi-, nagyapa-, kedvelt tanár-, tanárnő-példakép. Egy viszont biztos: csak az a személy épülhet énünkbe, aki eredeti személyiségünkkel rokon. ,,Testidegen" (lélekidegen) nem lehet tartósan példaképünk!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-05-29: Család - Jártó Kocsis Edit:

A hitelesség hiánya (Különös hiánybetegségek)

Ez egy ritkább hiánybetegség, és nehezebben behatárolható, mivel éleslátást, jó megfigyelőképességet igényel a vizsgálódótól. Mégis érdemes vele foglalkozni, mert ha nem tudjuk kideríteni mibenlétét, nem tudunk kigyógyulni belőle, másrészt meg a környezetünk sem tudja eldönteni, hogy mi a probléma, csak érzi, hogy valami nincs rendben.
2008-05-29: Család - Józsa Zsuzsanna:

Áldás, népesség!

A Gyulafehérvári Főegyházmegye családpasztorációval foglalkozó munkatársai kérik, hogy péntektől vasárnapig kapcsolódjunk be abba az imaláncba, melyet az édesanyákért és a gyermekekért, népünk megújulásáért indítottak.