Dohányzásmentes világnapÓriási a szülők felelőssége

2008. május 31., szombat, Magazin

Óvja gyermekét azzal, hogy leszokik a dohányzásról! — erre szólított fel idén a dohányzásmentes világnap (május 31.) alkalmából az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO). Az Egyensúly Alapítvány a nem dohányzók védelméről szóló törvény mielőbbi elfogadását szorgalmazza, míg a Füstölgők Társasága szerint nem szabad a dohányosokat kirekeszteni.

Évente mintegy harmincezer ember hal meg csak Magyarországon dohányzás miatt, közülük 2300-an passzív dohányosok, tehát mások cigarettafüstjét szívják — közölte az Egyensúly Alapítvány az MTI-vel. Az egészségügyi ismeretterjesztéssel foglalkozó szervezet hozzátette, hogy a dohányzó felnőttek 90 százaléka 18 éves kora előtt szokott rá a cigarettára. Egy gödöllői felmérés rámutatott arra, hogy a gyermekek fele még nincs 14 éves, amikor először rágyújt, a végzősök 40 százaléka már rendszeresen cigarettázik, minden negyedik pedig függő dohányosnak tekinthető.

Az Egészségügyi Világszervezet a szülőket szeretné megnyerni, hogy a gyerekek füstmentes környezetben nőjenek fel. Az Egyensúly Alapítvány szintén úgy látja: óriási a szülők felelőssége, mert ha mindkét szülő dohányzik, akkor négyszeres a veszélye annak, hogy gyermekük is rá fog szokni. ,,A legszerencsésebb, ha a szülő egyáltalán nem dohányzik, de ha mégis, akkor legalább ne gyújtson rá a gyerek jelenlé­tében" — figyelmeztetett az alapítvány. Hozzátette, hogy beszélgetni kell a gyerekekkel a dohányzásról, az azzal járó hátrányokról és kockázatokról, meg kell győzni, hogy saját magának árt, ha rászokik. Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy akik nem tudják egyedül letenni a cigarettát, szakember segítségét kérhetik, aki személyre szabott programokat tud ajánlani, a módszerek pedig sokkal hatékonyabbak, mint korábban.

A Füstölgők Társasága az MTI-hez eljuttatott közleményében rámutatott arra: számukra kiemelkedően fontos a fiatalkorúak védelme és a nem dohányzók egészséghez való joga is. Ugyanakkor meggyőződésük, hogy nem szabad a dohányosokat kirekeszteni, ezért olyan kezdeményezéssel értenek egyet, amely megteremti a kulturált dohányzás lehetőségét, de közben védi a nem dohányzókat.

A dohányzásmentes világnapot a WHO kezdeményezésére tartják 1988 óta. Jelenleg mintegy 1,3 milliárd ember dohányzik, ám számuk becslések szerint 2025-re megháromszorozódhat. Évente ötmillió ember halála vezethető vissza a dohányzás ártalmaira. Magyarországon minden harmadik felnőtt füstöl, s minden ötödik ember a dohányzás következtében hal meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-05-31: Magazin - x:

Értelmező szótár hangos-CD-vel

Magyarországon egyedülálló hangosszótárt — a huszonötezer címszó kiejtését tartalmazó CD-vel — jelentetett meg az Akadémiai Kiadó az MTA Nyelvtudományi Intézetével karöltve — a kötetet csütörtökön mutatták be az MTA székházában.
2008-05-31: Múltidéző - Cserey Zoltán:

Önkormányzatiság Háromszéken (18—19. század)

Háromszék önkormányzati székházának felépítése Béldi László érdeme (korabeli rajz)
A reformkor szabadságot árasztó légköre betöltötte a birodalmat, és eljutott Székelyföldre is, jótékony hatását éreztette Háromszék társadalmának pezsgésében, felszabadítva az emberekben lappangó energiákat, s így már félelem nélkül fejezik ki érzelmeiket, véleményüket. A kedvező légkör kialakulásával természetes igényként vetődött fel ismét a székely határőrség megreformálásának kérdése.