Ölelj meg egy fát!

2008. június 4., szerda, Magazin

Ausztrália őslakói valaha megölelték a fákat, hogy életerőt kapjanak tőlük. Most a milánói fiatalasszonyokat hívják fel erre, hogy legyőzhessék a szülés utáni stresszet.

Az észak-olasz nagyvárosban az országos átlagnál magasabb a születések száma, ugyanakkor a nők foglalkoztatási aránya is. Ezért is akarják orvosolni a szülés utáni depressziót, amely fokozottabban érinti azokat, akiknek meg kell osztaniuk magukat pályájuk, a gyerek és a házi teendők között. Roberta Anniverno, a város depressziós zavarokkal foglalkozó központjának vezetője egy ausztráliai utazása során Sydney-ben látott a parkokban a fák megölelésére szólító táblákat, és észrevette, hogy a nők, akik gyermekükkel az oldalukon a fűben hevernek, békességet árasztanak. Így született meg Milánóban is a program, amelynek keretében a parkokban hasonló tettre ösztönzik a kismamákat, és találkozókat szerveznek pszichiáterekkel, pszichológusokkal ― írta a Corriere della Sera olasz napilap. ,,Az ausztráliai őslakosság mítoszai abban a hitben gyökereznek, hogy minden egy hatalmas erőforrásból, az anyaföldből születik. A természettel való kapcsolat annak, akinek kisbabája született, azt is jelenti, hogy időt szakít magának arra, hogy nyugodtan saját gondolatainak szenteljen egy kis időt. A növények az életet szimbolizálják. A fák átölelésével az egyensúlyát találhatja meg újra az ember" ― magyarázta Anniverno asszony.

Régi faölelgető Romano Battaglia író, aki példája annak, hogy a módszer nemcsak kismamáknak ajánlatos. Gyerekkora óta a fenyőerdőbe jár feltöltődni. Úgy érzi, hogy a növények mágneses erőt sugároznak. Mauro Corona, aki szintén író, ugyancsak híve ennek a terápiának, de szerinte nem mindegy, hogy milyen fát ölelünk át. A kismamáknak a fenyőt javasolja, mert ,,szép, kedves, a gyantája illatos, visszaadja az elveszett erőt". Hangulatunk szerint is más-más fát kell választanunk. Szomorúság ellen a legjobb az olajfa, nyugalmat, békességet ad. Ő, ha huncutság bujkál benne, ,,a szép és intelligens tölgyet" öleli át. Egyébként úgy véli, minden embertípusnak megvan a maga fája. Számára Berlusconi diófa, Prodi fenyő. Ő maga gyertyán, ,,nyakas, túlérzékeny, magányos".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-06-04: Magazin - x:

Yves Saint-Laurent elment, a stílus maradt

Alig néhány nappal ezelőtt nyílt meg a 20. század második fele egyik nagy ízlésformálója, Yves Saint Laurent életmű-kiállítása Montréalban. A legendás divattervező éppen csak megérte ezt a megtiszteltetést. Hétfőre virradóra már halálhírét jelentette a világmédia.
2008-06-04: Világfigyelő - B. Kovács András:

Spanyolország a mesék ködén túl

A spanyol befogadó nép — vallja a Castellonban élő 33 éves Magos Sándor, aki a napokban járt itthon, Sepsiszentgyörgyön, iskolatársaival találkozandó. — Pár éve el sem tudtam volna képzelni, hogy spanyol ismerősömet meghívhatom magamhoz, az udvaron sütjük a mititejt, és beszélgetünk, mára ez is bejött nekem. Ha megismernek, a szokásaidat is elfogadják, de nem szabad ezzel kezdeni — összegzi tapasztalatait. Ebből is látni, Magos Sándornak több sikerült, mint az átlagnak Castellon de la Planában, ahol különben több tízezer romániai vendégmunkás él. A befogadás fokozatairól, korunk nagy kalandjáról, a külföldi munkavállalásról beszélgettünk el ezzel az őszintén kitárulkozó székellyel.